04.06.2018 16:26:38 Koski Paula
1. Mieti miksi haluat liikkua?
Oletko koskaan miettinyt miksi haluat liikkua? Onko se vain siksi että paino putoaa tai kun joka kanavalta tulee että pitää liikkua. Ei vaan nyt mietit miksi sinä juuri haluat liikkua, ei se että toinen käskee vaan se että sinä itse päätät miksi sinä liikut. Ota kynä ja paperia kirjoita vastaus siihen, ranskalaisilla viivoilla, voi olla useampikin.
2. Löydä oma lajisi
Oletko ryhmäliikkuja vai pidät kulkemisesta omilla poluillasi. Oletko koskaan kokeillut ryhmäliikuntaa, jos olet mutta et ole pitänyt, onko syy ollut liikuntamuodosta vai siitä ettet ole ryhmässä liikkuja. Pitää löytää itselle se omaan elämään sopiva liikuntalaji. Jos et kerkeä salille tai sinulla on lapsenvahti ongelmia mutta pääset kuitenkin liikkumaan aina silloin kun perheenjäsen on paikalla, lähde luontoon tee siellä omalla kehollasi lihaskuntoliikkeitä esim. kyykkyjä, askelkyykkyjä, punnerruksia kiveihin, ota muutama juoksu askel vaikka ensiksi tasaisella maalla, sitten ylämäkeen juoksuja. Voit myös pyöräillä salille ja takaisin tehdä puolen tunnin koko vartalolle treeninsalilla, siinä on jo hyvä kombo. Pyöräilystä tulee alku ja loppu verkat tehtyä. Kirjoita paperille mitkä lajit on sinulle mieluusia. Aloita niistä.
3. Älä tuomitse lajia liian nopeasti
Oletko käynyt yhden kerran jossain tunnilla minkä askelkuviot on liian vaikeat ensiksi? tai oletko käynyt kuntosalilla tekemässä sitä sun tätä etkä loppu viimein tiedä mitä teit millekkin lihakselle. Käy siellä tunnilla vaikka kolme kertaa aluksi, jos edelleen tuntuu samalta kun alussa niin voi olla että laji ei ole sinua varten. Yleensä voidaankin ruveta pitämään kyseenalaisesta lajista kun käydään siellä useamman kerran. Kirjoita paperille mitä voisit kokeilla ja mitä lajeja on tarjonnassa, mihin voisit joskus mennä kokeilemaan.
4. Hanki ympärillesi ihmisiä jotka kannustavat
Kannustajat ovat eliitti porukkaa, he tietävät ja ovat itsekin tehnyt samoja juttuja eli ovat vähän niinkuin samassa veneessä ollut. Miten mukavaa onkaan saada kannustusta toiselta siitä että vautsi sinä osaat ja kykenet tähän eikä siten että noh, ei se kauan kestä. Näytä niille epäilijöille, minä osaan, minä kestän. Kerro avoimesti tavoitteistasi, ei sitä tarvitse kylillä huudella mutta esim. työkaverille että olet aloittanut liikkumisen, sitä kautta voit saada kannustajan kun ihmiset tietää mitä teet.
5. Kun ei huvita liikkua, mieti miksi aloitit
Joskus tulee sellainen vaihe, että liikkuminen ei huvita pätkääkään. Silloin voit ottaa taukoa, kunhan se ei ole liian pitkä tai voit miettiä oletko tehnyt yhtä lajia liikaa esim. käynyt 5 krt viikossa juoksemassa saman matkan? tai olet päättänyt liikkua joka päivä sen tunnin etkä ole huomannut pitää lepopäiviä viikolla jos lajisi on vaativa, tämä syö halua liikkua, siihen puutuu sekä mieli että kroppa. Tee suunnitelma mitä teet milloinkin ja toteuta. Mieti miksi aloitit lajisi? palaa siihen tunteeseen kun huomasit itsestäsi muutoksia, ihan mitä vain mistä sinä saat uuden motivaation käyntiin. Älä ikinä luovuta, aina me saadaan jostain innostusta kunhan vain oikein mietitään asiat.
6. Kokeile 5 min. ajan
Pue ulkovaatteet päälle ja lähde ulos lenkille, ota muutama hölkkä askel, jos 5 min. päästä ei vieläkään huvita tää juttu ja haluat kääntyä takaisin, käänny. Uusia päiviä tulee ja hetkiä milloin huvittaa. Voit kirjoittaa paperille mitä sinä päivänä oli erikoista mikä vaikutti siihen ettei sinua huvittanut lähteä.Voit sitten tulevaisuudessa ennakoida ja käydä asia läpi mielessäsi ettei siitä tule tapa.
7. Tauko ei ole maailmanloppu
Olet esim. työreissussa etkä pääse liikkumaan. Tämä ei ole maailmanloppu vaan mietit että kun pääset kotia ja arkeen liikut siellä niinkuin ennenkin. Pieni tauko ei ole pahitteeksi, sillä se voi lisätäkin sinun innostusta liikkumisessa, sillä silloin huomaat senkin mitä kaikkea se liikkuminen antaa.
8. Yhdistä treenaaminen muuhun elämään
Käy salilla vaikka silloin kun olet vienyt lapsen harrastukseen, käykää kaupassa sitten yhdessä. Ota perhe mukaan juoksulenkille, lapset voi ajaa pyörällä, voit antaa heille tehtäviä esim. käydä keräämässä kukkia, hienoja kiviä tms. Aina ei tarvitse sitä omaa aikaa vaan joskus voi olla tämäkin liikuntasuoritus sitä perhe aikaa. Tee leikkipuistossa omallakeholla lihaskuntoa, punnerra hiekkalaatikon reunalla, tee askelkyykkyjä ym.
9. Hanki kunnon välineet
Jos tarvitset esim. juoksulenkkarit niin osta uudet sillä jo ne auttavat sinua motivoimaan liikkumiseen. Pihalle voit ostaa takin joka pitää tuulta ja pientä sadetta jolloin sekään ei anna tekosyitä liikkumiseen ulkona.
10. Aloita rauhallisesti
Liikumisen on hyvä aloittaa rauhallisesti, sillä liian paljon yhdellä kerralla vie motivaation sekä lihakset eivät ehdi palautua. Lisää liikuntakertoja pikku hiljaa esim. jos olet tehnyt tähän asti kaksi kertaa viikossa liikunnallisia juttuja lisää yksi seuraavalle viikolle ja mene kuukausi siten. Muista kuitenkin monipuolisuus lihaskuntoa ja kestävyyttä pitää olla viikossa että me kehitytään monipuolisesti. Pidennä aikoja viikottain tai matkaa pidemmäksi esim. juostessa. Treenivihko on ihan hyvä väline, kirjaat sinne matkan, ajan päivän ja miten meni. Tällöin voit seurata kehittymistäsikin.
11. Älä vedä itseäsi piippuun
Muista että lihas kasvaa levossa, enempi ei ole parempi. Meidän pitää muistaa levätäkin aina välillä tai meidän ei tarvitse joka kerta siellä salilla laittaa painoja sinne tappiin vaan voit tehdä kertoja vähän kevyemminkin. Jos kuitenkaan et ihan tavoitteellisesti treenaile niin pari päivää viikossa on ihan hyvä levätä, olla pois sieltä salilta, tien päältä ja katse enemmän hyötyliikuntaan. Muista kokonaisuus ja tunnustele kehoasi mitä se viestittää sinulle. Opi tuntemaan oireet jolloin tiedät milloin on höllättävä.