11.03.2018 21:46:09 Koski Paula
Kehollinen tietoisuus on sitä että liikkuva ihminen aistii, havaitsee ja toimii erilaisissa tilanteissa ja ympäristössä. Tällöin sinä olet tietoinen kehostasi ja sen osien asennoista sekä liiketiloista. Kehon asentomallia syöttävät arsykkeitä niin näköjärjestelmä, asento kuin liikeaistikin myös tasapainoelin on mukana antamaan ärsykettä. Nämä on ns. tiedostamatonta, mutta ovat mukana joka liikkeessä ja joka askeleella. esim. metsässä kävely epätasaisella polulla, näet puitten juuret, kivet ja puut, jolloin tiedät varoa ettet kaadu ja tämä antaa ärsykettä tasapainoelimeesi. Mitä enemmän kävelet epätasaisella alustalla sitä enemmän joka ärsyke sinua ohjaa.
Liikkuminen tuottaa yhtä aikaa asentotuntemuksia, liikeaistimuksia, havaintoja sydämen sykkeen ja hengitys kiihtyy, elimistö lämpenee ja hikoilee. Nämä viimeiset tuntemukset voivat olla epämielyttäviä jos et ole liikkunut pitkään aikaan. Jälkeenpäin voi tulla lihaskipua ja väsymystä, jolloin mietit ettei siitä tullutkaan mielihyvää, mutta kannustan jatkamaan liikkumista sillä nämä lihaskivut ja väsymys hälvenee ja voit jo lisätä enemmän ärsykettä kehollesi jolloin saat uusia tuntemuksia.
Liikkumalla edistät etenkin fyysistä kuntoa, mutta kiistatta myös henkistä ja sosiaalista hyvinvointiasi. Paljon puhutaan fyysisestä puolesta liikunnan puitteessa, miten lihaskasvu, laihduttaminen tai kunnon kohentamisesta. Kiistatta myös olennaisia tekijöitä hyvinvointiin ja jaksamiseen on myös liikunnan lisäksi levolla, ravitsemuksella sekä arkiaktiivisuudella.
Mutta palatakseni tähän henkiseen ja sosiaaliseen hyvinvoinnin tärkeyteen. Liikkumalla sekä aktiivisella elämäntavalla vaikutat psyykkiseen puoleen paljon enemmän mitä on luultu. Säännöllinen harjoittelu tuo säännöllisyyttä ja rytmiä myös muuhun elämään. Se tuo tavoitteita, päämääriä, onnistumisia, epäonnistumisiakin, mutta myös sosiaalisia kontakteja ja ystävyyssuhteita. Olen omasta kokemuksestani tiedostanut tämän, sillä nuorempana elin vaikeaa elämäntilannetta jossa kaikki tuntui kaatuvan päälle, auttoi pitkät lenkit raittiissa ulkoilmassa minua. Ilman niitä lenkkejä en olisi selvinnyt tai nykyään painonnostossa, kun käy kisailemassa tai treenaamassa saa sosiaalisia kontakteja uusista ihmisistä jotka harrastavat samaa lajia. Näistä saa vertaistukea ja voi kysellä sekä tietää mitä toinen tuntee juuri ennen lavalle menoa.
Kun saavutat jotain henkilökohtaista, rakennat itsellesi parempaa kuntoa, se palkitsee sekä henkisesti että fyysisesti ja näet konkreettisesti tekemäsi työn tulokset. Silloin et tee työtä jollokin toiselle vaan sinä olet se päätähti ja tämä tuntuu hyvältä kun voit loistaa valoissa esim. olet ostanut mekon joka on ollut monta vuotta kaapissa ettei ole mahtunut päälle. Nyt kun kokeilet mekko istuu täydellisesti vartaloosi, silloin tunnet mielihyvän tunnetta ja voit henkisestikin paremmin.
Kehon asentosikin vaikuttaa mielialaasi, huono istuma- asento heikentää mielialaa ja hapenottoa sekä nostaa verenpainettasi. Jatkuva liialliset ympäristön stressitekijät esim. työ ja hälinä voivat ohjata aivot autopilotille jossa ajatuksesi eivät ole hallinnassa vaan pyörivät oravan pyörää ja silloin sorrumme makeaan enemmän. Tällöin olisi hyvä jos otettaisiin tavaksi positiivinen ajattelu, eli huomioidaan päivän hyvät asiat, aivosi alkavat reagoida niihin entistä herkemmin. Kaikilla on kuitenkin hyviä asioita päivittäin, emme vain kiinnitä niihin huomiota niin paljon kun näihin negatiivisiin asioihin jotka on tullut nykypäivänä pinnalle. Joskus olen törmännyt siihenkin että kun yritän olla positiivinen monestakin asiasta voi tällöinkin joku toinen lyödä ajatuksen lyttyyn ja saada siitäkin negatiivisen asian. Sinun täytyy vaan toistaa näitä positiivisuuksia, sillä sekin on on henkisestikin sekä sosiaalisestikin parasta.
Tarvitsemme siis kolme positiivista tapahtumaa esim. kommenttia, kokemusta tai elettä kumoamaan yhden negatiivisen tapahtuman. Eli aloitamme aamusta positiivisella ajatuksella tästä päivästä tulee hyvä ja annetaan positiivisuuden jatkua päivän mittaan.
Kohti unelma minääni kurssilla liikutaan kaksi kertaa viikossa, ryhmässä, sisällä että luonnossa. Nämä kaikki aikaisemmat kirjoitukseni ja niiden vaikutukset tulee kaupan päälle. Pienillä asioilla ja pienillä askeleilla on suuri merkitys. Eli jos haluat kokonaisvaltaista hyvinvointia on tämä kurssi sinua varten. Ilmoittaudu kurssille ja huomaa kesäkuussa kuinka paljon paremmin jaksat lykätä nurmikkoa, käydä pyöräilemässä tai mikä parasta voit kilauttaa kaverille ja lähteä yhdessä, kuulostella hänen kokemuksiaan ja edistymistä.
Ilmoittaudu siis HETI ja aloita kokonaisvaltainen remontti niin liikkumisessa kuin henkisellä että sosiaalisella hyvinvoinnilla.
ilmoittaudu sähköpostiin: info@paulakoski.fi tai 040-5185443 tai jos haluat lisä infoa
P.S kun ilmoittaudut ennen 18 päivää saat kaupan päälle vielä yhden tapaamisen kanssani henkilökohtaisesti, minkä voit käyttää haluamallasi tavalla joko treeniä, ravitsemuksesta, keskustelua tavoitteista. Ja hintahan oli 50€/ kk huhtikuu ja toukokuu, paikka toiminnallinen sali syke ja lähimaastot toivottaa sinut tervetulleeksi.